Kooperatiflerin Bakanlıkça Denetimi

14.11.2022 14:43

 

Kooperatiflerin Bakanlıkça Denetimi

İlgili bakanlık; kooperatiflerin, kooperatif birliklerinin, kooperatif merkez birliklerinin ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliğinin işlem ve hesaplarını ve varlıklarını müfettişlere, kooperatif kontrolörlerine veya denetim için görevlendirilecek olan personele denetlettirebilir.

Kontrolörlerin seçilme ve çalışma usul ve esasları ile görev ve yetkileri tüzükle tespit olunur.

Birinci fıkradaki teşekküller, denetim sonuçlarına göre ilgili bakanlıkça verilecek talimata uymak zorundadırlar. Yapılan denetimler sonucunda, kooperatiflerin, kooperatif birliklerinin, kooperatif merkez birliklerinin, Türkiye Milli Kooperatifler Birliğinin ve bunların iştiraklerinin yönetim kurulu üyeleri ile üst düzey yöneticilerinin, hukuka açıkça aykırı eylem ve işlemlerinin tespit edilmesi durumunda, ilgili Bakanlık, kamu yararı ve hizmet gerekleri dikkate alınarak gecikmesinde sakınca görülen hallerde ileride telafisi güç veya imkansız zararlara yol açılmasının engellenmesi amacıyla bu kişilerin görevlerine tedbiren son verebilir. Bu durumda ilgili Bakanlık, bir yıl içerisinde olağanüstü genel kurul toplantısının yapılması için gerekli tedbirleri alır.

1163 KKOPERATİFLER KANUNU MD:90

 

Kooperatif Denetim İşlemleri

Kooperatif Denetleme Birimi; Konut Yapı Kooperatifi, Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi, Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi ve Kooperatif Üst Birlikleri hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Cumhuriyet Savcılıkları ve kooperatif ortaklarından Ankara Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) ne intikal eden şikâyet dilekçelerini inceler.

Şikâyetin mahiyetine göre görevlendirilecek personel tespit edilir ve 5442 sayılı İller İdaresi Kanununun 9. maddesinin g bendine istinaden görevlendirme yapılır.

Görevlendirilen personel veya personeller şikâyet konularını inceler, Denetim Raporunu hazırlar. Hazırlanan Denetim Raporu İl Müdürlüğü makamının onayına sunulur.

İl Müdürlüğü makamınca yapılan değerlendirme sonucuna göre, raporda yönetim ve denetim kurullarınca yerine getirilmesi gereken hususlar tespit edilmişse talimat olarak yönetim kuruluna bildirimde bulunulur.

Denetim Raporunda tespit edilen konular şikâyetçiye bildirilir.

Savcılığa intikal ettirilmesi gereken konuların tespiti halinde suç duyurusunda bulunulur.