Püf Noktaları

14.11.2022 14:01

Hükümsüz (Batıl) Sözleşmenin Oluşma Şartları (Borçlar Kanunu Md:27)

·         Kanuna Aykırı Olması.

·         Kooperatif Ana Sözleşmesine Aykırı Olması.

·         İyi Niyet Esaslarına Uymaması.

·         Kamu Düzenine Aykırı Olması.

·         Kişisel Haklara Aykırı Olması.

·         Uygulanamaz Olması.

BU ŞEKİLDE HAZIRLANAN SÖZLEŞMELER MAHKEME KARARINA İHTİYAÇ DUYMAZ, İŞLEM BAŞINDAN BERİ HİÇBİR HÜKÜM DOĞURMAZ, HİÇ YAPILMAMIŞ SAYILIR.

Batıl olan (ölü doğmuş) Genel Kurul kararları kooperatif ortakları ve üçüncü şahıslar için hiç bir hak ve borç doğurmaz. Bu gibi kararların iptali 1 aylık hak düşürücü süreye tabi olmayıp her zaman istenebilir. Genel Kurul Kararlarının mutlak butlanla sakat olduğunu iddia eden ortakların Genel Kurul toplantılarında hazır bulunması ve itirazını tutanağa yazdırması da şart olmayıp, genel kurul kararlarına katılmayan ortakların da böyle bir iddiayla dava açmaları mümkündür. (YARGITAY)

Kanun ve ana sözleşmenin kendilerine yüklediği görevleri, kusurları nedeniyle gereği gibi yerine getirmemeleri halinde, kooperatifle aralarındaki sözleşmenin ihlâli söz konusu olduğundan, Yönetim Kurulu üyelerinin kendi kusurlarından ileri gelen zararlardan sorumlu oldukları hükmü getirilmiştir (1163 Koop.Kanunu.Md:62/III).

Yönetim Kurulunun ihmali halinde Genel Kurulu olağan veya olağanüstü toplantıya davet etmek Denetim Kurulunun görev ve yetkileri arasındadır. (Kooperatif Ana Sözleşmesi Md. 54, Md. 27)

Kooperatif adına düzenlenecek evrakın muteber olması veya kooperatifi ilzamı için, kooperatif ünvanı altında temsile yetkili olanlardan ikisinin imzası gereklidir. (Kooperatif Ana Sözleşmesi Md. 46)

Ortaklar gerekli gördükleri hususlarda denetçilerin dikkatini çekmeye ve açıklama yapılmasını istemeye yetkilidirler (1163 KK Md:66).

 Kooperatif Üyelerinin denetim hakları.

1.       Bilgi edinme ve suret istemek (KK m.24, 25),

2.       İzin almak kaydıyla defter ve belgeleri incelemek (KK 2.m.25),

3.       Genel kurul toplantılarına katılmak, seçmek ve seçilmek (KK m.26),

4.       Genel kurulu toplantıya çağırmak (KK m.44),

5.       Gündeme madde eklemek (KK m.46, f.3),

6.       Dava etmek (KK m.65, 66),

7.       Gündemde bulunmayan hususlar (Genel Kurulda) görüşülemez (KK m.46, f.3).

Ancak, kooperatife kayıtlı ortakların en az 1/10'nun gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce yazılı teklifte bulunmaları halinde, hesap tetkik komisyonun seçilmesi, bilanço incelmesinin ve ibranın geriye bırakılması, çıkan veya çıkarılan ortaklar hakkında karar alınması, Genel Kurulun yeni bir toplantıya çağırılması ve kanun, ana sözleşme ve iyi niyet esasları ile Genel Kurul kararlarına aykırı olduğu ileri sürülen Yönetim Kurulu kararlarının iptali, Yönetim Kurulu üyeleri ile Denetçilerin azli ve yerlerine yenilerinin seçilmesi ile ilgili hususlar, genel kurula katılanların yarıdan bir fazlasının kabulü ile gündeme alınır. (1163 KK, MD:46, Ana Sözleşme Md:31)

Kooperatiflerde, gündemde olmasa bile, Yönetim Kurulu üyelerinin azli Genel Kurulda görüşülüp karara bağlanabilir.

 Yargıtay, Esas No: 1984/11-59 Karar No: 1985/725 Karar Tarihi: 1985/09/20